Tanssin mainetekopalkinto 2021 Routa Companyn uudelle tanssijoiden palkkausmallille
Syksyllä 2020 Routa Company aloitti taiteellisen johtajan Jouni Järvenpään johdolla kokeilun, jossa työsuhteeseen palkattu tanssitaiteilija saa käyttää neljäsosan työajastaan oman taiteellisen työnsä äärellä, ainoana tähtäimenään oman ammattitaitonsa ylläpito ja kehittäminen. Routa tarjoaa taiteilijalle työskentelytilojen lisäksi tukea, yhteistä ideointia ja ajatustenvaihtoa, mutta ei odota työskentelyperiodin päätteeksi minkäänlaista valmista taiteellista ulostuloa tai tuotetta. Roudalla ajatellaan, että työntekijän omista tarpeista kumpuava osaamisen kehittäminen palvelee niin Routaa kuin tanssin kenttää laajemminkin.
Roudan työskentelymalli, jollaista ei Suomessa ole aiemmin tässä muodossa kokeiltu, haastaa ja rohkaisee esimerkillään muut tanssinalan toimijat miettimään tanssitaitelijan työsuhdetta uudelleen. Oman taiteellisen ajattelun syventäminen ja uusien polkujen tutkiminen ovat tapahtuneet tähän mennessä aina taitelijan omalla vapaa-ajalla, sillä produktiokohtainen palkkaus kattaa ainoastaan kyseisen esityksen harjoittelun ja esittämisen. Roudan työaikamalli pyrkii rakentamaan alalle kestävämpää työskentelykulttuuria, jossa taiteilijoiden työhyvinvointi ja työssä jaksaminen lisääntyvät.
Tanssin mainetekopalkinto 2021 annetaan Roudan palkkausmallille erittäin ansiokkaasta ja tervetulleesta avauksesta freelance-tanssijoiden työskentelyedellytysten ja työhyvinvoinnin parantamiseen.
Omaehdotteisen työn palkkausmallilla Routa Company liittyy ajankohtaiseen keskusteluun taiteilijan työoloista. Roudan mielestä työnantajan on mahdollistettava taiteilijalle työn vaatimat sisällöt ja puitteet. Verrattuna henkilökohtaiseen apurahatyöskentelyyn, jossa tanssija työskentelee usein yksin ja ilman yhteisöä, tarjoaa Routa tanssijalle osana palkkausmalliaan taiteellisen, tuotannollisen ja tiedotuksellisen tuen sekä työskentelytilat ja sosiaalisen työympäristön. Omaehdotteisen työn palkkausmalli parantaa myös taiteilijan työvoimapoliittista asemaa, kun työsuhde kerryttää työssäoloehtoa.
Omaehdotteisen työn malli on konkreettinen arvovalinta. Oman taiteellisen työn mahdollistaminen antaa voimaa myös työstettävään tanssiteokseen ja on toimiva väline monimuotoisen ja persoonallisen tanssitaiteen kehittämiseen. Roudan malli on myös kannanotto työelämässä viihtymiseen ja taiteen parissa laajemminkin tehtävään ilmaisen, lähes näkymättömän työn määrään. Routa Company haastaa tanssikentän toimijat kokeilemaan omaehdotteisen työn mallia. Routa jakaa mielellään kokemuksia mallin tarkemmasta toiminnasta koskien mm. tanssijavalintoja, omaehdotteisen työn sisältöjen suunnittelemista yhdessä tanssitaiteilijoiden kanssa, työajan jaksottamista, omaehdotteisen työn edistymisen kriteerejä ja tarkastelua, sekä niin työntekijöiden kuin työnantajan näkökulmasta koettuja hyötyjä.
Uusi työaikamalli otettiin Roudassa käyttöön marraskuussa 2020, jolloin uusina työntekijöinä aloittivat tanssijat Heli-Maria Latola, Jasu Parviainen ja Aino Purhonen. Heidän työsuhteidensa kesto oli neljä kuukautta. Omaehdotteisen työn lisäksi he valmistivat yhdessä koreografi Jouni Järvenpään kanssa Harh, varp, parhaillaan! -tanssiteoksen, joka sai ensi-iltansa 15.1.2021.
Tansiin Mainetekopalkinto jaettiin 26.4. esittävien taiteiden vuosittain järjestettävässä Thalia-gaalassa. Koronatilanteesta johtuen palkitsemisjuhlaa ei järjestetä, mutta yhteensä 12 järjestöä jakoi 20 palkintoa. Suomen Tanssi- ja Sirkustaiteilijaliiton jakama Tanssin mainetekopalkinto jateaan seuraavin kriteerein:
Tanssin ja sirkuksen maineteko -palkinto annetaan henkilölle tai yhteisölle, joka on hyvä ja reilu työkaveri tai työnantaja, ja joka vuoden aikana on:
– tehnyt tanssin tai sirkuksen alueella läpimurron tai erityisen kiinnostavan avauksen tai
– edistänyt tanssi- tai sirkustaidetta näyttämöllä tai näyttämön ulkopuolella tavallisuudesta poikkeavalla tavalla tai
– ansioitunut pitkäaikaisella työllä tanssi- tai sirkustaiteen hyväksi tai
– palkinto voidaan antaa myös taholle, joka on panostanut tanssiin tai sirkukseen koko elämänsä, mutta ei aikaisemmin ole saanut ansaitsemaansa tunnustusta
Kuvassa Routa Companyn henkilöstö syksyllä 2020. Takarivissä vasemmalta Jasu Parviainen, Petra Karvonen, Miia Kauppinen, Heli-Maria Latola. Edessä vas. Jouni Järvenpää, Satu Rinnetmäki, Aino Purhonen. Kuva: Juho Hannikainen