Miten käy pienen kylän ison kaivosjätin kynsissä

Kajaanilainen teatterintekijä Panu Huotari on tehnyt koruttoman ja riipaisevan rehellisen monologin Jormuan kylästä ja sen elämää varjostavasta kaivoshankkeesta. Esitys nähdään Generaattorilla toukokuussa.

Sydänojanpuro käsittelee lähes kaksikymmentä vuotta vireillä olleen kaivoshankkeen vaikutuksia pienen, luonnonläheisen, kainuulaisen Jormuan kylän asukkaiden elämään. Ylipitkäksi venynyt kaivoshanke vaikuttaa muuten virkeän pikkukylän asuntojen myyntiarvoon, sekä asukkaiden elämänlaatuun ja turvallisuudentunteeseen. Taustalla on jatkuva huoli elinkeinojen, rauhallisen maalaiselämän, lähimetsän, tai jopa kodin menettämisestä. Kaivostoiminta tulisi myös vaikuttamaan alueen luontoarvoihin. Osa asukkaista onkin vuosien saatossa aktivoitunut taisteluun hanketta vastaan. Kaivosyhtiö on ilmaissut aikeekseen aloittaa varsinaisen kaivostoiminnan vuonna 2021.

”Esitystä varten olen haastatellut Jormuan kyläläisiä ja syväsukeltanut kaivosmonttuun, jota ei, onneksi, ainakaan vielä ole. Esityksessä liimailen palasia haastatteluista ja omasta menneisyydestäni, koitan muodostaa niistä jotenkin mielekästä kokonaisuutta kerrottavaksi”, Panu Huotari kertoo.

Sydänojanpuron keskiössä on kylän ihmisten näkökulma ulkopuolelta tulevaan uhkaan. Samalla sivutaan aiheita aktivismista maaseudun elinkeinoihin ja yleisemmin ekologiseen kriisiin. Esiin nousevat myös kysymykset moraalisesta oikeudesta päättää lähiympäristön ja luonnonvarojen käytöstä.

Itsekin Jormualla murrosikäisenä asunut Panu Huotari esittää kaikki esityksessä nähtävät roolit ja on myös tehnyt taustatyön esityksen käsikirjoitusta varten. Sydänojanpuro on yhden näyttelijän soolo, jossa sukelletaan paikalliseen ajankohtaisaiheeseen kylän asukkaiden haastattelujen ja esiintyjän henkilökohtaisten tunnemuistojen kautta.

Sydänojanpuro - Panu Huotarin ja Vaara kollektiivin dokumenttiteatteriesitys Generaattorilla la 8.5. klo 13, ke 19.5. klo 19, pe 21.5. klo 19 ja la 22.5. klo 13.

Liput 20 / 15 € ennakkoon Vaaran lippukaupasta  sekä puoli tuntia ennen esityksiä ovelta (korttimaksu). 

Kuva: Jani Liimatta

Edellinen
Edellinen

Kajaani on saamassa kulttuurimyönteisen valtuuston

Seuraava
Seuraava

Tanssin mainetekopalkinto 2021 Routa Companyn uudelle tanssijoiden palkkausmallille