Kainuun metsäkiistat -dokumenttiteatteria katoavilta salomailta
Miltä näyttää Kainuun metsissä? Mikä on suhteemme metsään ja kenelle metsä kuuluu?
Kainuun metsäkiistat tutkii suomalaisten ja kainuulaisten metsäsuhdetta sekä metsätalouden ja luonnon muiden arvojen intressiristiriitaa. Esitys avaa haastatteluihin pohjaavan dokumenttiteatterin keinoin metsäpolitiikkaa, metsäkiistojen taustoja sekä ratkaisuyrityksiä.
Mikä on metsä? Kokemuksemme metsästä ajaa meidät eri toimiin, saa omistautumaan aktivimismille, kannattamaan tehometsätaloutta, tai seuraamaan hiljaa lähiympäristön ja metsäluonnon nopeaa muutosta. Luontokato, ilmastonmuutos ja yhteiskuntien kriisit haastavat niin metsien käytön kuin metsäsuhteemme. Tarvitsemme uudenlaista kohtaamista, ajattelua ja toimia metsäluonnon äärellä. Kainuun metsäkiistat kutsuu aiheen äärelle oli suhteesi metsään mikä tahansa.
Metsiin syvennytään tutkimustiedon, haastattelujen, kiistakohteiden ja paikallisten asukkaiden kokemuksien kautta. Esityksen käsikirjoitus muodostuu projektia varten tehdyistä haastatteluista, joissa kuullaan muun muassa biologeja, metsäaktivisteja, valtion metsien hoidosta vastaavaa Metsähallitusta, tutkijoita ja metsänomistajia. Entä mikä on metsän oma ääni tämän keskustelun kohinassa?
Esityksen idea iti vuonna 2018, kun Metsähallituksen ja ympäristöjärjestöjen välille käynnistyi sovitteluprosessi ennaltaehkäisemään Kainuussa valtionmailla kärjistyviä metsäkiistoja.
Taustaa metsäkiistoista
Juuri nyt keskustelua käydään Metsähallituksen suunnitelmista avohakata rantametsiä Kuhmon Iso-Valkeisella. Lisäksi tänä vuonna on valmistumassa kriteeristö, jonka mukaan päätetään Suomen valtion vanhojen metsien suojelusta.
Metsäkiistoilla on Kainuussa pitkä historia alkaen Talaskankaan metsäsodasta 1980-luvun lopulla. Viime vuosina muun muassa Oulujärven saariin suunnitellut hakkuut, Suomussalmen Vienan reitin ja Karttimonjoen hakkuusuunnitelmat ovat keränneet valtakunnallista huomiota ja aktivisteja Kainuun metsiin. Kainuu on metsämaakunta ja täällä tehdyt toimet heijastelevat koko yhteiskuntamme suhdetta metsään. Kainuussa on poikkeuksellista vahva valtion omistus, Metsähallitus hallinnoi reilua 40 prosenttia Kainuun metsien pinta-alasta. Aihe heijastelee laajemmin Suomea ja koko maailmaa koskevia luonnonvarojen käytön ja valtioiden vastuun kysymyksiä.
Esitykset Generaattorilla
La 20.4. klo 19 ensi-ilta
Pe 26.4. klo 19
La 27.4. klo 19
La 4.5. klo 19
Su 5.5. klo 13 - esityksen jälkeen keskustelutilaisuus
To 16.5. klo 13
Pe 17.5. klo 19
La 18.5. klo 19 - Vaara-kollektiivi 10-vuotta juhlaesitys
Generaattori, Kauppakatu 36 87100 Kajaani. Raatihuoneentorilta porttikongista sisäpihalle, josta löydät Generaattorin sisäänkäynnin.
Liput Tiketti.fi
Lisätiedot vaarakollektiivi.fi
Työryhmä
Projektin koollekutsuja, käsikirjoitus, ohjaus Elsa Lankinen
Esiintyjät Sara Saxholm, Jussi Salminen, Karoliina Kuvaja
Aänisuunnittelu Tuuli Kainulainen
Valosuunnittelu Pekka Moilanen
Lavastus Markku Hernetkoski
Puvustus Soile Savela
Animaatiot ja videot Hanna-Mari Hotta
Videokuvaus ilmakuvat Topi Lindh
Videoiden muut metsäkuvat Elsa Lankinen
Valokuvaus Minna Hyvönen
Tuotanto Vaara-kollektiivi
Näytelmän tekemistä tukevat Taiteen edistämiskeskus, Niilo Helanderin säätiö ja Koneen Säätiö - Metsän puolella -rahoitus.
Esitys kiertää Kainuun kunnissa syksyllä 2024. Kiertueen lisäksi Koneen Säätiön -rahoituksella toteutetaan metsiin ja kiistakohteisiin syventyviä keskustelutilaisuuksia ja koulutuksia eri puolilla Kainuuta.